چگونه یک زبان برنامه نویسی را یاد بگیریم؟

چگونگی یادگیری یک زبان برنامه نویسی از ابتدا تا انتها توسط خود شخص. در این مقاله روش های یادگیری زبان برنامه نویسی بیان شده است.

زبان برنامه نویسی

اگر شما علاقه مند به برنامه نویسی کامپیوتر، تولید اپلیکیشن موبایل، طراحی سایت، تولید بازی و غیره دارید، باید یک زبان برنامه نویسی را یاد بگیرید. تمامی برنامه ها توسط یک زبان برنامه نویسی تولید می شوند.

همیشه برای افرادی که می خواهند به تازگی یک زبان برنامه نویسی را یاد بگیرند، این سوال پیش می آید که کدام زبان را یاد بگیرند و کدامیک در آینده کاربرد و پول بیشتری دارد. مساله بعدی که همیشه مورد سوال است، چگونگی یادگیری زبان برنامه نویسی است.

در این مقاله آموزشی ما قصد داریم به شما بگوییم که چگونه یک زبان برنامه نویسی را از ابتدا تا آخر کامل و یاد بگیریم.

چگونگی یادگیری یک زبان برنامه نویسی

انتخاب یک زبان برنامه نویسی

1. علاقه خود تعیین کنید

 تعیین زبان برنامه نویسی

شما می توانید هر زبان برنامه نویسی را برای یادگیری شروع کنید، اما قبل از شروع بهتر است از خودتان بپرسید که کدام نوع زبان را دوست دارید. به هرحال چند برنامه به زبان های مختلف را مشاهده کردید. علاقه خیلی مهم است و تعیین آن کمک زیادی به شما در ادامه کار و تحمل سختی ها می کند.

2. از زبان های برنامه نویسی ساده شروع کنید

زبان برنامه نویسی ساده

توصیه می شود که اگر هیچ دانشی در خصوص برنامه نویسی ندارید، بهتر است که برای شروع از زبان های برنامه نویسی ساده شروع کنید. پایه تمامی زبان ها یکسان است و تفاوت آن ها در کتابخانه ها و کاربردشان می باشد. این زبان ها برای افراد مبتدی و تازه کار کاملا مفید می باشد.

زبان های برنامه نویسی ساده که توصیه می شود از آن ها برای یاد گیری کنید، زبان برنامه نویسی پایتون، سی، c++ و پاسکال می باشد. این زبان های شی گرایی می باشند.

شی گرایی یعنی اینکه زبانی است که پیرامون مفهوم شی یا مجموعه داده و عملکردها آن ها ساخته می شود.

3. آموزش های ساده و پایه برای شروع بخوانید

آموزش پایه

اگر هنوز نمی دانید که کدام زبان برنامه نویسی را مطالعه کنید، بهتر از هرکدام یک آموزش ابتدایی را مطالعه کنید. هر آموزشی و مطلبی که شما توانستید با آن ارتباط برقرار کنید و علاقه مند شوید را ادامه دهید. سایت های آنلاینی وجود دارند که آموزش زبان های مختلف برنامه نویسی را از سطح ابتدایی تا پیشرفته را ارائه می دهند. حتی می توانید توضیحات هر کدام را در ویکیپدیا مطالعه نمایید.

در زیر سعی شده است که تعریف مختصری از 4 زبان برنامه نویسی ارائه دهیم.

پایتون – یک زبان پایه که برای اپلیکیشن وب و بازی استفاده می شود .

جاوا – برای تولید اپلیکیشن موبایل و بازی به صورت حرفه ای استفاده می شود.

HTML – یک زبان که برای تولید صحفات وب ایجاد می شود. بهترین منبع یادگیری آنلاین آن، w3schools.com است.

C – یک زبان کاملا قدیمی اما قدرتمند که پایه c++ و C# است.

2. ساده شروع کنید

1.  مفاهیم و تعاریف اصلی هر زبان برنامه نویسی را یاد بگیرید

مفاهیم و تعاریف اصلی هر زبان برنامه نویسی

بعد از انتخاب زبان، نوبت به یادگیری آن است. هر زبانی دارای مفاهیم پایه ای است که یادگیری آن ها برای شروع الزامی است. یادگیری و تسلط بر کدهای پایه و اصلی برای ادامه و ساختن برنامه های بزرگتر الزامی است. البته بیشتر این مفاهیم پایه در هر زبان برنامه نویسی یکسان است. این مفاهیم به صورت کلی عبارتند است:

متغیرها – از متغیرها برای ذخیره داده ها می شود و انواع مختلفی می توانند داشته باشند مانند Integer، کاراکترها، بولین و غیره که در واقع نوع داده ذخیره شده را بیان می کنند.

جملات شرطی – در جملات شرطی، شرط اتفاق افتادن رویدادی بیان می شود که مهمترین جمله شرطی، دستورات IF می باشد.

تابع ها – تابع مجموعه ای از عملیات و دستورات است که در هنگام فراخوانی در برنامه، اجرا می شوند.

ورودی داده – مفهوم دیتا اینپوت یا ورودی داده خیلی گسترده است ولی در حالت کلی شامل نوع ورودی داده ای است که کاربر انجام می دهد. البته در هر زبان برنامه نویسی، ممکن است ساختارهای هرکدام دارای اختلافاتی باشند اما کلیت آن ها یکسان است.

2.  نرم افزار های لازم را نصب کنید

نرم افزار های لازم را نصب کنید

بیشتر زبان های برنامه نویسی نیاز به یک کامپایلر برای نوشتن و اجرا کدها دارند. کامپایلر یعنی برنامه ای که کدها را به زبان قابل فهم ماشین تبدیل می کند. زبانی مانند پایتون از مفسر برای اجرای برنامه های استفاده می کند.

بعضی از زبان برنامه نویسی دارای IDE ( محیط توسعه یکپارچه) که شامل ویرایشگرکد، کامپایلر، مفسر و عیب زدا است. این به برنامه نویس این امکان را میدهد که تابع های لازم و ضروری را در یک مکان قرار دهد.

3. نخستین برنامه خود را بنویسید

1.  در یک زمان، فقط برروی یک تمرین و مفهوم تمرکز کنید

در یک زمان، فقط برروی یک تمرین و مفهوم تمرکز کنید

اولین تمرین هر زبان برنامه نویسی، ایجاد "Hello world" است. این ساده ترین برنامه ای است که فقط شامل یک متن است. برنامه های خیلی ساده مانند باعث یادگیری و تسلط کافی بر سینتکسها، تابع و غیره می شود. نکته مه این است که در هر بار تمرین، تمرکز اصلی خود را برروی آن قرار دهید تا علاوه بر اجرای درست آن، بتوانید روند کدنویسی را به خوبی فرا بگیرید.

2.  از کدها و دستورات آنلاین استفاده کنید

از کدها و دستورات آنلاین استفاده کنید

هزاران کد و دستور تمرینی مختلف به صورت آنلاین برای هر زبان برنامه نویسی وجود دارد. سعی کنید که از این کدها استفاده کرده و هر بار مقدار یا دستورات آن را تغییر دهید. یکی از روشهای یادگیری برنامه نویسی، آزمون و خطا است. با دستکاری کدها و بررسی نتایج آن ها، خیلی سریع تر می توانید کدنویسی را فرا بگیرید.

3. سینتکس ها را بررسی کنید

سینتکس ها را بررسی کنید

هر زبان برنامه نویسی برای خود دارای دستورات سینتکس جداگانه دارد.یادگیری سینتکس ها برای نوشتن کدنوسی صحیح لازم و ضروری می باشد. در واقع پایه کدنویسی صحیح، این سینتکس ها می باشند.

4. آزمون و خطا کنید

آزمون و خطا کنید

دستورات و داده های موجود را تغییر دهید و آن ها را بررسی کنید. آزمون و خطا به شما در درسرعت یادگیری خیلی کمک می کند. برای یادگیری زبان برنامه نویسی، جرات و شهامت یکی از ابزارهای لازم و ضروری است.

5. خطاهای موجود را بررسی کنید

خطاهای موجود را بررسی کنید

مسلما زمانی که تازه شروع به یادگیری یک زبان برنامه نویسی می کنید، با خطاهایی در اجرا روربرو می شوید. این خطاها مانع اجرا و کامپایل شدن برنامه می شوند و شما باید آن ها را پیدا کرده و رفع نمایید. البته بعضی از کامپایلرها، نوع و مکان خطا را معلوم می کنند.

6. کامنت و توضیحات بین دستورات خود قرار دهید

کامنت و توضیحات بین دستورات خود قرار دهید

در هر زبان برنامه نویسی، دستور و کدی بنام توضیحات وجود وجود دارد که توسط کامپایلر یا مفسر بررسی و خوانده نمی شود و فقط برای فهم بیشتر برنامه نویس استفاده می شود. دستور توضیحات باید کوتاه باشد و به خواننده بیان نماید که دستور اشاره شده چه کاری انجام می دهد.

اگر تازه کار هستید، بهتر است که برای هر دستور، یک کامنت قرار دهید تا دقیق روند کار و تمامی دستورات را به خوبی یاد بگیرید.

4. به طور منظم تمرین کنید

1. هرروز کدنویسی کنید

هرروز کدنویسی کنید

تسلط بریک زبان نویسی نیاز به زمان و تمرین دارد. حتی زبان های ساده مانند زبان برنامه نویسی پایتون نیاز به حدود یک یا دو روز برای درک کامل سینتکس ها دارد. همانطور که گفته شد، برنامه نویسی هم مانند دیگر مهارت ها نیاز به تمرین زیاد دارد. سعی کنید که در هرروز حداقل یک زمان ثابت و معینی برای تمرین کردن قرار دهید و کدنویسی کنید.

2. برای برنامه های خود یک هدف تعیین کنید

برای برنامه های خود یک هدف تعیین کنید

با تعیین هدف برای هر تمرین و برنامه نویسی خود، قادر خواهید که مشکلات و خطاهای پیش آمده را راحت تر و سریع تر حل نمایید. سعی کنید که از برنامه های ساده مانند ماشین حساب شروع کنید و هر دفعه آن را گسترش دهید.

3.  با دیگران مشورت کنید و دیگر برنامه ها را بخوانید

با دیگران مشورت کنید و دیگر برنامه ها را بخوانید

انجمن های زبان برنامه نویسی مختلفی به صورت آنلاین وجود دارد. آنها را پیدا کرده و به فعالیت در آن ها بپردازید. انجمن ها بهترین مکان برای یادگیری هستند. در این انجمن ها شما می توانید سوالات و اشکالات خود را بپرسید، سوال های پاسخ داده شده دیگر را بررسی کنید، به برنامه های نوشته شده توسط دیگران دسترسی پیدا کنید و همچنین دوستان بسیاری در خصوص رشته وفیلد کاری خود پیدا کنید.

4. از آن لذت ببرید

از آن لذت ببرید

مسلما شروع هر کاری سخت است و یادگیری زبان برنامه نویسی از همه سخت تر است. سعی کنید که دستورات و کدها را چند بار بخوانید و بعد از اینکه کامل آن ها را متوجه شدید، خود انجام دهید. مهمترین نکته ای که باید در نظر داشته باشید، دلسرد نشدن است. اگر علاقه ندارید، وارد نشوید ولی اگر علاقه مند هستید باید با لذت آن را ادامه بدهید و هیچگونه یاس و نامیدی به خود راه ندهید.

5.دانش خود را زیاد کنید

1. در کلاس آموزش برنامه نویسی شرکت کنید

در کلاس آموزش برنامه نویسی شرکت کنید

بسیاری از دانشگاه ها و موسسات اقدام به برگزاری ورک شاپ و کلاس زبان برنامه نویسی می کنند که شما می توانید در آن ها ثبت نام کنید. توصیه می شود که افراد تازه کار در این کلاس ها شرکت کنند چونکه هم سرعت یادگیری آن ها زیاد می شود و همچنین می توانند در آن کلاس ها با افراد با تجربه آشنا شوند یا یک انجمن توسط همکلاسیان خود تشکیل دهند.

2. کتاب های آموزش برنامه نویسی را مطالعه کنید

کتاب های آموزش برنامه نویسی را مطالعه کنید

هزاران کتاب آموزش زبان برنامه نوسی به صورت آنلاین یا فیزیکی وجود دارند که هر تازه کاری می تواند از آن ها برای آموزش استفاده کند.

3. ریاضیات و منطق بخوانید

ریاضیات و منطق بخوانید

پایه برنامه نویسی ریاضی است و هر برنامه نویسی باید محاسبات ریاضی را به خوبی بداند. دانستن و تسلط بر ریاضیات در نوشتن الگوریتم و برنامه های بزرگ خیلی مهم است. مطالعات منطق های کامپیوتری به زبان برنامه نویسی کمک می کند که مشکلات پیچیده را برای برنامه های بزرگتر به راحتی حل نماید.

4. برنامه نویسی و کدنوشتن را هیچگاه قطع نکنید

برنامه نویسی و کدنوشتن را هیچگاه قطع نکنید

یک نظریه وجود دارد که بیان می کند اگر میخواهید یک متخصص در زبان برنامه نویسی گردید، باید 10 هزار ساعت تمرین مفید داشته باشید. شاید این جمله خیلی اغراق آمیز باشد اما در حقیقت درست است. تسلط یافتن نیازمند تمرین زیاد است.

متاسفانه بیشتر تازه کاران چون هیچگونه شناخت کافی از زبان برنامه نویسی ندارند، می خواهند که در همان ماه اول کاملا تسلط پیدا کنند ولی باید این را گفت تسلط یافتن نیازمند تمرین، تمرین و تمرین است. این دیگر بستگی به هوش خود شخص دارد که در چه مدت می تواند کاملا یک فرد متبحر در برنامه نویسی گردد.

5. یک زبان برنامه نویسی دیگری را یاد بگیرید

یک زبان برنامه نویسی دیگری را یاد بگیرید

بیشتر برنامه نویسان وقتی به یک زبان برنامه نویسی کاملا تسلط پیدا کنند، سعی می کنند که زبان دیگری را برای یادگیری انتخاب کنند. البته توصیه میشود که زبان دوم حتما مکمل زبان اولی باشد که به آن تسلط دارید، چون علاوه بر اینکه می توانید آن را سریع تر یاد بگیرید، یادگیری آن کاملتر خواهد بود.

در حالت کلی بیان می شود که شما یک زبان برنامه نویسی را بدان اما کامل بدانید. این خیلی بهتر از یادگیری ناقص چند زبان برنامه نویسی است.

6. مهارت خود را گسترش دهید و آن را معرفی کنید

1. در دانشگاه ثبت نام کنید

یکی از بهترین مکان ها برای یادگیری زبان برنامه نویسی، دانشگاه می باشد. در دانشگاه شما میتوانید استادها و دیگر دانشجویان ارتباط برقرار کرده و مهارت خود را زیاد کنید. البته این مساله خیلی در مورد دانشگاه های ایران درست نمی باشد.

2. یک صفحه شخصی ایجاد کنید

یک صفحه شخصی ایجاد کنید

هر پروژه و برنامه ای را که انجام می دهید، آن را در یک صفحه شخصی که ایجاد کرده اید، معرفی کنید. شما این صفحه شخصی را که تمامی نمونه کارهای شما در آن معرفی شده است، در هنگام استخدام در شرکت یا سازمانی نشان دهید.

3. به صورت فریلنسر کار کنید

امروزه فعالیت فریلنسرها بیشتر از گذشته است که دارای مزیت برای سازمان و هم خود فرد است. انجمن ها و وبسایت های بزرگی وجود دارند که فریلنسرها می توانند درآنجا ثبت نام کنند و علاوه بر معرفی خود، پروژه های تعریف شده بگیرند.

البته این مرحله برای زمانی است که شما توانسته اید به یک زبان برنامه نویسی خاص مسلط شوید. به هر حال باید یادگیری بهترین زبان برنامه نویسی نیازمند تمرین است.