4 نکته پایه طراحی تجربه کاربری ( UX )

4 نکته که مقایسه اصلی بین طراحی تجربه کاربری و طراحی رابط کاربری را نشان می دهد. 4 نکته ای که حتما باید برای طراح تجربه کاربری عالی به کار ببرید.

طراحی تجربه کاربری

طراحی تجربه کاربری همیشه از نظر مفهوم با رابط کاربری اشتباه گرفته می شود و در واقع می توان گفت که هنوز خیلی از طراحان وب سایت، نمی توانند تمایز دقیقی به این دو اصطلاح برقرار کنند. تجربه کاربری یا UX مفهوم و حوزه وسیع تری را شامل می شود اما رابط کاربری یا UI از نظر مفهوم، حوزه کمتری را شامل می شود.

در این مقاله ما قصد نداریم که بیان کنیم تجربه کاربری چیست و چرا باید بدانیم، چون افرادی که این مقاله را می خوانند، خودشان طراح سایت هستند و باید حتما با این دو مفهوم کاملا آشنایی داشته باشند. در واقع ما قصد داریم که به گونه ای متفاوت به تعریف طراحی تجربه کاربری بربپردازیم. در این مقاله، ما قصد داریم که 4 نکته ای را که در طراحی تجربه کاربری در مقایسه با رابط کاربری وجود دارد را بیان کنیم. هیچ چیزی مانند مقایسه بین دو موضوع یا محصول نمی تواند ارزش یا تفاوت آن ها را نشان دهد. می توان بگوییم که این نکات، پایه مطلب هستند.

4 نکته پایه در طراحی تجربه کاربری

1. UX همان  UI نیست

خب حتما پیش خودتان فکر کرده اید که شاید ما شما را سرکار گذاشته ایم، اما در واقع اینطور نیست. متاسفانه هنوز خیلی از طراحان و برنامه نویسان فکر می کنند که UX همان UI است یا آن ها را برعکس فرض می کنند. یک طراح خوب و مسلط باید بتواند تفاوت کامل طراحی تجربه کاربری و رابط کاربری را به مشتریان خود توضیح دهد. خیلی از افراد مخصوصا مبتدیان این دو مفهوم را به اشتباه تفسیر می کنند.

رابط کاربری یعنی همان صفحه ای که کاربر در حال حاضر برروی آن در حال عملیات است. رابط کاربری در واقع مجموعه کوچکی را شامل المان و رنگ و مکان آن ها است را شامل می شود اما تجربه کاربری خیلی وسیع تر است و تا احساسات کاربر را در خود جای می دهد. وقتی که شما از فروشگاهی خرید می کنید و احساس رضایت دارید، این تجربه کاربری است که توانسته است احساس رضایت از خرید توسط کاربر را بیان کند.

2. طراحی تجربه کاربری، طراحی هدف محور است

به عنوان یک طراح سایت، حتما با مشتریانی برخورد داشته اید که متناسب با نیاز خود، برروی یک طرح خاص اصرار داشته اند. متاسفانه اجرای نیاز کاربران همیشه مقدور نیست. برای مثال مشتری اصرار دارد که یکی ازدکمه های حساس درگوشه بالا سمت چپ سایت قرار گیرد، دراین موقع شما با استفاده از تکنیک طراحی تجربه کاربری، می توانید به او توضیح دهید که این مساله باعث نارضایتی کاربر از کل سایت می گردد و ممکن است که نتواند نیاز اصلی خود را درسایت دست پیدا کند و با این روش او را ترغیب کنید که دکمه را در مکان درست و اصولی قرار دهد.

در تجربه کاربری، طراحی براساس هدف و نیاز سایت انجام می گیرد، نه خواسته هایی که باید روی آن تحمیل گردد.

3. تجربه کاربری، نمایش دهنده برند شماست

همیشه در طراحی سایت، گفته می شود که طراحی باید برای کاربر انجام گیرد. در واقع هم، درست است چون تمام فعالیت های طراحی تجربه کاربری برای جلب رضایت کاربر انجام گیرد. بارها سایت هایی بررسی شده اند که رابط کاربری خوبی دارند و المان های بسیار زیبایی در آن ها به کار رفته اند اما در نهایت کاربر نتوانسته است نیاز خود را در آن سایت پیدا کند و در نتیجه هیچ بدون کسب رضایت، سایت را ترک کرده است.

اگر تجربه کاربری شما مناسب نباشد و کاربر سایت شما را بدون دستیابی به نیاز خود ترک کند، این مساله باعث تخریب برند ذهنی برند شما بین کاربران می گردد. حتما شنیده اید که در دنیای اینترنت از دست دادن یک مشتری به معنای از دست دادن حداقل 60 مشتری خواهد بود.

برای مثال فرض کنید که شما از یک سایت فروشگاه اینترنتی خرید می کنید. تمام مراحل خرید به خوبی انجام می شوند و کالا سر موقع و با بسته بندی مناسب به دست مشتری خواهد رسید. کاربر از این برند و خدمات احساس رضایت می کند و این مساله باعث برند سازی سریع تر در جامعه میگردد، چونکه او محصولات و خدمات شما را به دیگران در اینترنت معرفی کرده و در واقع با یک جمله مثبت، می تواند 60 نفر را به سایت شما هدایت نماید.

4. تعیین کننده محرک های رفتاری است

یک طراحی تجربه کاربری با کیفیت، می تواند روانشناسی کاربر را تعیین کند. هدف طراحی تجربه کاربری این است بتوانیم بفهمیم کاربران نسبت به رویدادهای متفاوتی که در سایت قرار میدهیم، چه نوع عکس العملی نشان می دهند. در واقع چه عاملی باعث تحریک رفتاری آن ها می گردد.

برای مثال منصرف شدن اکثر کاربران از خرید می تواند این مساله را نشان دهد که طراحی سایت نتوانسته است اعتماد آن ها را به درستی جلب کند، پس نیاز به عامل های محرکی وجود دارد که بتوانیم اعتماد آن ها را جلب کنیم.